0 544 542 52 54
  1. Beslenme
  2. Metabolik Sendromda Beslenme
Metabolik Sendromda Beslenme
Kategori: Beslenme

Metabolik sendromda beslenme hakkında yazımızda metebolik sendrom nedir, nedeleri neledir, sebep olan rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için neler yapılabilir sorularına yanıt arayacağız.

Metabolik Sendrom Nedir?

Kalp krizi, felç ve şeker hastalığı riskini arttıran bazı risk faktörlerinin bir arada bulunduğu bir tablodur.

Modern çağın getirdiği yaşam tarzı değişikliği, beslenme alışkanlığın hazır gıdalar üzerine yoğunlaşması, hareketsizlik  bu rahatsızlığın görülme sıklığı arttırmıştır.

Metabolik sendroma neden olan genetik ve çevresel etkenler nelerdir?

  • Ailede kalp ve şeker rahatsızlığı olan,
  • Hareketsiz yaşam tarzı,
  • Fast food ve hazır paketlemiş gıdalar,
  • Aşırı yağ, tuz ve şeker içeren yiyecekler ve içecekler,
  • Doymuş yağ kullanımı
  • Ana öğünlerde yetersiz beslenme,
  • Akşam öğününden hemen sonra uyku,
  • Yoğun stres altında olma gibi durumlar risk faktörlerinin oluşmasına neden olur.

Her biri sağlığı tehdit eden aşağıdaki 5 durumdan en az 3 tanesinin bir arada olmasın metabolik sendrom olarak adlandırır.

Artmış Bel çevresi

 Göbek üzerinden ölçülen bel çevresinin erkelerde 102 cm, kadınlarda 88 cm’den fazla olması ölçütlerinden birisidir. Kalp rahatsızlığına sebep olma açısından göbek etrafında birikmiş yağlar vücudun başka yerlerinde birikmiş olanlara göre daha tehlikelidir.

Yüksek Trigliserit Düzeyi

Kandaki trigliserit (serbest kan yağları) düzeyinin 150 mg/dl’den yüksek olması (veya trigliserit düşüren ilaç kullanıyor olmak) metabolik sendromu tetikler.

Trigliserit yüksekliği damar sertliği ve şeker riskini arttırır.

Düşük HDL Düzeyi

HDL kolesterol ‘’iyi huylu’’ kolesterol olarak bilinen bir kolesterol molekülü çeşididir ve damar sertliğine karşı koruyucu özelliği vardır. HDL kolesterol düzeyinin kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerde 40 mg/dl’nin altında olması metabolik sendromu tetikler.

Yüksek Kan Basıncı

Kan basıncının 135/90 mmHg’ dan yüksek olması (veya tansiyon düşürücü ilaç kullanıyor olmak) metobalik sendromu tetikler.

Bozulmuş Açlık Kan Şekeri

 Açlık kan şekerinin 100-125 mg/dl arasında olması (açlık kan şekerinin 126 mg/dl ve üzerinde olması şeker(diyabet) hastalığı demektir.)

Metabolik sendrom, insülin direnci sendromu olarak da isimlendirir. Çünkü bu rahatsızlıktaki bulguların hemen hepsi insan vücudunun kaslarında, yağında ve karaciğer de bulunan hücrelerin insüline doğru şekilde tepki vermediği ve bu nedenle enerji için kandaki glukozu kullanmama durumdur. Pankreas kanda artan glukoz seviyelerini telafi etmek için sürekli daha fazla insülin üretir. Bu da zamanla kan şekeri yüksekliğine neden olur ve obezite, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi birçok rahatsızlıklara yol açar.

Bunlardan birinin dahi olması metabolik sendrom için bir risktir. Herhangi biri diğerlerini tetikleyebilir. Bu yüzden herhangi biri bulunuyorsa tahliller yapılıp diğerlerinde araştırılması gerekir. Mesela kilo arttıkça şeker, tansiyon ve kan yağları yükselebilir.

Metabolik sendromun ortaya çıkması veya çıkın rahatsızlıkların tedavi yöntemlerinin çok iyi düzenlenmesi ve uygulanması gerekir.

Metabolik sendroma neden olan rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için neler yapabiliriz?

  • Vücut ağırlığınızın %5-10 ‘unu kaybetmek, insülin direncini ve kan basıncını azaltabilir ve diyabet riskinizi azaltabilir.
  • Beslenme alışkanlığımızı fast food gibi trans yağ ve besleyici olmayan yiyecekler yerine sebze, protein bakımından zengin baklagiller, tahıllar, lifli besinler, meyve ve doymamış yağ içeren yağlar(zeytinyağı, keten tohumu vb.) gibi daha sağlıklı beslenme tarzına geçirmelidir.
  • İnsülin direncini azaltmak için kahvaltıyı atlamamak ve öğünleri tam ve zamanda yenilmesi gereklidir. Şeker ve şeker bulunan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gereklidir.
  • Hareketli yaşama geçilmesi gerekir. Günde en az 30 dakika tempolu bir şekilde egzersiz veya yürüyüş yapılmalıdır.

Metabolik Sendromda Beslenme Mersin Diyetisyen Desteği

Profesyonel olarak metabolik sendromda beslenme danışmanlığı sürecinde neler yapılabileceğini merak ediyorsanız, Mersin diyetisyen hizmetlerimiz için 0324 408 22 42  yi arayarak veya sayfanın alt sağ köşesindeki whatsapp simgesini tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Blog Kategorileri

Son Blog Yazıları

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi Nedir? EMDR Terapisi (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) insanların travma ve TSSB, anksiyete, depresyon ve panik bozuklukları dahil olmak üzere üzücü yaşam deneyimlerinden kurtulmalarına yardımcı olduğu kanıtlı, kapsamlı araştırmalara...

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği Neden İhtiyaç Duyulur? Sınava hazırlık sürecinde psikolog desteği gerekmektedir. Çoğunlukla öğrencilerin sınava yönelmesi zordur. Bazen de birey, sürecin nasıl yönetileceği konusunda çıkmazda gibi hissedebilir. Çünkü...

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi Yaşlılık süreci; bedensel, psikolojik, bilişsel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bununla birlikte hem bedensel sağlığın hem de psikolojik sağlığın önem kazandığı ve sorunların yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı...

Toksik İlişki

Toksik İlişki

Toksik İlişki Hayatımızda bize iyi gelen, ruhumuzu besleyen insanlar vardır. Bununla birlikte iyi gelmeyen ve duygularımıza, benliğimize zarar veren insanlar da hayatımızın bir yerinde bulunur. Bu nedenle bizi yıpratan ve hem duygusal hem de psikolojik boyutta zarar...

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları Ergenlerde yeme bozuklukları, bireyin ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyen önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozukluklarda aşırı yeme veya yetersiz beslenme davranışı ön plandadır. Fakat bedensel belirtiler dikkat çekse de...

Ders Çalışma İsteksizliği

Ders Çalışma İsteksizliği

  Ders Çalışma İsteksizliği Ders çalışma isteksizliği, ‘’Ders çalışmak istemiyorum’’, ‘’   Çalışmanın bana ne faydası var’’, ‘’Tek seferde okuduğum her şeyi anlamam gerek’’, veya ‘’Ders çalışsam da bir işe yaramaz’’ gibi ifadelerle dile getirilen bir sorundur....

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Nedir? Ergenlik, bireyin pek çok değişimi aynı dönemde yaşadığı bir süreçtir. Birey bu ergenlik süreçte psikolojik, fiziksel, hormonal farklılıklar ve değişimler yaşar. Bunların yanında kişilik ve kimlik arayışı içerisindedir. Bu arayış ve değişimlere uyum...

ACT Terapisi

ACT Terapisi

 ACT Terapisi (Kabul ve Kararlılık Terapisi) ACT Terapisi, CBT terapiler içinde yer alan üçüncü dalga terapi yöntemi olarak tanımlanır. Bu terapi yöntemi negatif düşünce, duygu ve durumların kabullenilmesi gerektiğini benimser. Bunun sonucunda ise olumsuz duygu,...