0 544 542 52 54
  1. Psikoloji
  2. EMDR Terapisi
EMDR Terapisi
Kategori: Psikoloji

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) insanların travma ve TSSB, anksiyete, depresyon ve panik bozuklukları dahil olmak üzere üzücü yaşam deneyimlerinden kurtulmalarına yardımcı olduğu kanıtlı, kapsamlı araştırmalara dayalı, etkili bir terapi yöntemidir.

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Psikiyatri Birliği ve Savunma Bakanlığı gibi birçok büyük sağlık kuruluşu tarafından EMDR etkili bir terapi olarak kabul etmiştir.

Bu etkili yöntem, bedenin fiziksel travmadan kurtulması kadar zihnin de aslında psikolojik travmadan iyileşme göstermektedir. Eliniz kesildiğinde vücudunuz yarayı kapatmaya çalışır. Yaranız tekrar yabancı bir cisimle veya tekrarlanan yaralanma tekrar açılabilir. Ancak EMDR, yaralarımızın temizlenip sağlıklı bir şekilde tekrar kabuk bağlaması gibi yaşanan olaydaki blokları kaldırılarak temizledikten sonra yaranın iyileşmeye devam etmesini sağlar.

EMDR yöntemi, benzer olaylar dizininin zihinsel süreçlerde olduğunu gösterir. Beynin bilgi işleme sistemi doğal olarak ruh sağlığına doğru hareket eder. Sistem rahatsız edici bir olayın etkisiyle engellenir veya dengesiz olursa, duygusal yara oluşur. Bu duygusal yara yoğun bir ıstıraba neden olabilir. Bundan dolayı oluşan blokları EMDR kaldırarak kişinin iyileşmesini sağlar.

EMDR Terapisinin Nasıl Bir Etkisi Vardır?

Yapılan birçok araştırma EMDR’nin yüksek düzeyde etkili olduğunu göstermektir. EMDR Terapisi beynin bilgi işlemesi üzerine çalışır. Bir kişi çok üzüldüğünde beyninin bilgiyi normalde olduğu gibi işlemeyebilir. Yaşamın bir anı zaman donmuş hale gelir. Travmatik bir olayı hatırlamak kişiye olayı ilk kez yaşıyormuş gibi hissettirebilir. Bunun nedeni yaşanan olaya dair sesler, görüntüler, kokular ve duygular aynı kalmıştır. Bu durumdaki kişi yaşama tamamen adapte olamaz. Hatta insanlarla iletişim kurma, odaklanma gibi yaşamının birçok alanında sorunlar yaşar.

EMDR yönteminin beynin bilgi işlemesinde doğrudan bir etkisi vardır. Normal bilgi işlemeye devam eder. Bu nedenle başarılı bir EMDR seanslarının ardından kişi olayla ilgili üzücü olumsuz etkileri kişinin rahatsız olmayacağı kadar minimum düzeye iner. Kişi yaşamı normalleşmeye başlar. Daha çok yaşamdan doyum almaya başlar.

Pek çok psikolojik sorunda kullanılabilen bir terapi yöntemidir. Başta travma öyküsü olan ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu olan kişiler başta olmak üzere yeme bozuklukları, kaygı ,depresyon, özgüven, madde kullanımı, panik bozukluk, disosiyatif bozukluklar gibi psikolojik sorunlarda etkilidir.

EMDR Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Hepimiz farklı dünyalarız. Yaşadığımız deneyimlerimize, hayata bakış açımıza ve beklentilerimize göre farklı faydalar sağlar. Ancak genel olarak EMDR Terapisinin faydalarından bahsedebiliriz.

  • Yeniden deneyimlenen travma anılarını azaltır.
  • Potansiyel tetikleyicilerden kaçınmaya gerek kalmadan travma anılarıyla daha başa çıkma ve yönetmeye yardımcı olur.
  • Keyifli aktivitelere daha fazla katılmayı ve bu aktivitelerden daha çok zevk almasını sağlar. Kişinin ilişkilerini iyileştirir.
  • Stres, kaygı, yıpranma ve aşırı tetikte olma durumunu azalır. İyi dinlenmiş, baskının, çatışmanın, korkunun ve paniğe yatkınlığın üstesinden gelmesi sağlar. Günlük işlerde etkin olunmasını sağlar.
  • Yalnızlık, umutsuzluk ve depresyon gibi duygular azalır.
  • Kendimize duyduğumuz güven ve saygı artar.

EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?

İlk başta en az bir veya iki seansta terapist zorluklarınızın doğasını anlamak ve EMDR’ nin uygun bir terapi olup olmadığını değerlendirmek için zaman ayırabilir. Terapist ayrıca terapiye başlamadan önce yöntemin ne olduğunu açıklamak ve soruları yanıtlamak için zaman ayırır.

Danışan ve EMDR terapisti ortak kararıyla terapiye başlar. Tipik olarak, bu terapi tekniğinde bir seans yaklaşık 50 ile 90 dakika arası sürer. Zorlukların türü, yaşam koşullarınız ve önceki travmanın sayısı ihtiyaç olan seanslarının sayısını belirleyecek faktörlerdir.

EMDR Terapisini Hangi Terapistler Uygulayabilir?

Özel eğitim gerektiren özel bir terapidir. Bu nedenle tüm terapistler bu tür bir terapi yöntemini uygulayamaz. Bu yöntemi yalnızca EMDR Terapistleri uygulayabilir.

Merkezimizde EMDR Terapisi, Avrupa Onaylı EMDR Terapisti Furkan Kartal Kaya tarafından uygulanmaktadır. Mersin EMDR Terapisi için 0 544 542 52 54 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Mersin Psikolog hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

Blog Kategorileri

Son Blog Yazıları

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği Neden İhtiyaç Duyulur? Sınava hazırlık sürecinde psikolog desteği gerekmektedir. Çoğunlukla öğrencilerin sınava yönelmesi zordur. Bazen de birey, sürecin nasıl yönetileceği konusunda çıkmazda gibi hissedebilir. Çünkü...

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi Yaşlılık süreci; bedensel, psikolojik, bilişsel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bununla birlikte hem bedensel sağlığın hem de psikolojik sağlığın önem kazandığı ve sorunların yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı...

Toksik İlişki

Toksik İlişki

Toksik İlişki Hayatımızda bize iyi gelen, ruhumuzu besleyen insanlar vardır. Bununla birlikte iyi gelmeyen ve duygularımıza, benliğimize zarar veren insanlar da hayatımızın bir yerinde bulunur. Bu nedenle bizi yıpratan ve hem duygusal hem de psikolojik boyutta zarar...

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları Ergenlerde yeme bozuklukları, bireyin ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyen önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozukluklarda aşırı yeme veya yetersiz beslenme davranışı ön plandadır. Fakat bedensel belirtiler dikkat çekse de...

Ders Çalışma İsteksizliği

Ders Çalışma İsteksizliği

  Ders Çalışma İsteksizliği Ders çalışma isteksizliği, ‘’Ders çalışmak istemiyorum’’, ‘’   Çalışmanın bana ne faydası var’’, ‘’Tek seferde okuduğum her şeyi anlamam gerek’’, veya ‘’Ders çalışsam da bir işe yaramaz’’ gibi ifadelerle dile getirilen bir sorundur....

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Nedir? Ergenlik, bireyin pek çok değişimi aynı dönemde yaşadığı bir süreçtir. Birey bu ergenlik süreçte psikolojik, fiziksel, hormonal farklılıklar ve değişimler yaşar. Bunların yanında kişilik ve kimlik arayışı içerisindedir. Bu arayış ve değişimlere uyum...

ACT Terapisi

ACT Terapisi

 ACT Terapisi (Kabul ve Kararlılık Terapisi) ACT Terapisi, CBT terapiler içinde yer alan üçüncü dalga terapi yöntemi olarak tanımlanır. Bu terapi yöntemi negatif düşünce, duygu ve durumların kabullenilmesi gerektiğini benimser. Bunun sonucunda ise olumsuz duygu,...