0 544 542 52 54
  1. Psikoloji
  2. Ergenlerde Yeme Bozuklukları
Ergenlerde Yeme Bozuklukları
Kategori: Psikoloji

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde yeme bozuklukları, bireyin ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyen önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozukluklarda aşırı yeme veya yetersiz beslenme davranışı ön plandadır. Fakat bedensel belirtiler dikkat çekse de psikolojik sorunlar ile ilişkilidir.

Ergenlik dönemi; bireyin yetişkinliğe adım attığı, fiziksel ve duygusal değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Yeme bozuklukları son yıllarda ergen bireylerde artış göstermektedir. Özellikle ergenlerde beden algısı, onaylanma ihtiyacı, popüler olma ve karşı cins tarafından beğenilme istediği ile beraber sağlıksız ve yetersiz beslenme şekli yaygınlaşmıştır. Dolayısıyla, fiziksel görünümü önemli bulur ve her şeyin buna bağlı olduğunu düşünür. Çünkü ergenin tüm odağı dış görünüşü üzerindedir.

Kilolu ve akranları tarafından eleştiriye maruz kalan ergenlerde yeme bozukluğu görülme ihtimali yüksektir. Duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için kilo vermeye çalışır ve diyet programları uygular. Bu durum tabii ki normal kabul edilmelidir. Ama aile tarafından dikkatle kontrol edilmelidir. Katı kurallar şeklinde uygulana diyetler hem psikolojik hem de sağlık açısından önemli sorunların oluşmasına sebep olabilir.

Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozuklukları Nedir?

 1.Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, özellikle ergenlik çağında ortaya çıkar. Bireyin kilosu normal ve sağlıklı olmasına rağmen kilo vermek için diyetler yapar, kilo almaktan çok korkar. Şişman olmaktan korktuğu için sürekli kontrollü bir şekilde yemek yeme mücadelesi verir.

İlerleyen süreçte bedenini algılama biçiminde bozulmalar yaşar. Ve hatta düşük beden ağırlığının farkında bile olmaz. Erken dönemde teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması oldukça önem taşır. Çünkü farklı sağlık sorunlarının yaşanması ile birlikte hayati riskler söz konusudur. Son olarak, anoreksiya nervoza psikoterapi yöntemi ile tedavi edilir.

2.Bulumia Nervoza

Bulumia nervoza, bireyin aşırı yemek yedikten sonra telafi etmek için kendini zorlayarak kusmasıdır. Depresyon, kaygı bozuklukları gibi durumlar bulumia nervozanın ortaya çıkmasında rol oynar.

Birey belli bir zaman diliminde bir insanın yiyebileceği yemekten çok daha fazlasını yer. Üstelik yediği yemeğin miktarını kontrol etmekte güçlük çeker. Önlem alınmadığında bazı durumlar karşısında (stres durumlar vs.) bağırsak hareketlerini hızlandıran ilaçlar kullanır, aşırı yeme davranışı gösterir ve kusarak telafi ettiğini düşünür.

Bulumia nervoza sonucunda birey de diş çürükleri ile kusmaya bağlı boğaz ağrısı oluşur. Ne yazık ki birey dış dünyadan da uzaklaşır. Tedavi sürecinde psikoterapi yöntemi ile birlikte antidepresan kullanılabilir. Ayrıca geç müdahele edilen durumlarda hastaneye yatış gerekebilir.

3.Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına yeme bozukluğu; bireyin normalden daha hızlı yemesi, aç olmadığı halde aşırı yemesi ve yedikten sonra kendini suçlu, hissetmesi olarak tanımlanır. Birey kendini suçlu hisseder. Ancak bu duygudan kurtulmak için tekrardan yemek yeme davranışı gösterir. Aynı zamanda birey bu durumdan utandığı için yalnız başına yemek yemeyi tercih eder.

Diğer yeme bozuklukları ile tıkınırcasına yeme bozukluğu arasında önemli bir fark vardır. Tıkınırcasına yeme bozukluğunda birey yemeği yedikten sonra kusmaz, egzersiz yapmaz. Depresyon, travmatik olaylar vs. durumların tıkınırcasına yeme bozukluğuna neden olduğunu düşünülmektedir.

Fark edilmediğinde veya önlem alınmadığında obezite, kalp hastalıkları, diyabet gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Alanında uzman bir psikolog ve beslenme uzmanı ile birlikte tedaviye başlanması gerekir.

En iyi uzmanlarla ergenlerde yeme bozuklukları alanında ergen ve genç psikologlarla çalışıyoruz. Ergen terapileri hakkında merak ettikleriniz veya profesyonel mersin psikolog desteği almayı düşünüyorsanız destek alabilirsiniz. Mersin psikolog ücretsiz ön görüşme için 0(324) 408 22 42 yi arayarak randevu oluşturabilirsiniz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog Kategorileri

Son Blog Yazıları

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi Nedir? EMDR Terapisi (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) insanların travma ve TSSB, anksiyete, depresyon ve panik bozuklukları dahil olmak üzere üzücü yaşam deneyimlerinden kurtulmalarına yardımcı olduğu kanıtlı, kapsamlı araştırmalara...

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği Neden İhtiyaç Duyulur? Sınava hazırlık sürecinde psikolog desteği gerekmektedir. Çoğunlukla öğrencilerin sınava yönelmesi zordur. Bazen de birey, sürecin nasıl yönetileceği konusunda çıkmazda gibi hissedebilir. Çünkü...

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi Yaşlılık süreci; bedensel, psikolojik, bilişsel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bununla birlikte hem bedensel sağlığın hem de psikolojik sağlığın önem kazandığı ve sorunların yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı...

Toksik İlişki

Toksik İlişki

Toksik İlişki Hayatımızda bize iyi gelen, ruhumuzu besleyen insanlar vardır. Bununla birlikte iyi gelmeyen ve duygularımıza, benliğimize zarar veren insanlar da hayatımızın bir yerinde bulunur. Bu nedenle bizi yıpratan ve hem duygusal hem de psikolojik boyutta zarar...

Ders Çalışma İsteksizliği

Ders Çalışma İsteksizliği

  Ders Çalışma İsteksizliği Ders çalışma isteksizliği, ‘’Ders çalışmak istemiyorum’’, ‘’   Çalışmanın bana ne faydası var’’, ‘’Tek seferde okuduğum her şeyi anlamam gerek’’, veya ‘’Ders çalışsam da bir işe yaramaz’’ gibi ifadelerle dile getirilen bir sorundur....

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Nedir? Ergenlik, bireyin pek çok değişimi aynı dönemde yaşadığı bir süreçtir. Birey bu ergenlik süreçte psikolojik, fiziksel, hormonal farklılıklar ve değişimler yaşar. Bunların yanında kişilik ve kimlik arayışı içerisindedir. Bu arayış ve değişimlere uyum...

ACT Terapisi

ACT Terapisi

 ACT Terapisi (Kabul ve Kararlılık Terapisi) ACT Terapisi, CBT terapiler içinde yer alan üçüncü dalga terapi yöntemi olarak tanımlanır. Bu terapi yöntemi negatif düşünce, duygu ve durumların kabullenilmesi gerektiğini benimser. Bunun sonucunda ise olumsuz duygu,...

Mersin En İyi Psikolog

Mersin En İyi Psikolog

Mersin En İyi Psikolog Terapi desteği almak yönünde bir karar verdiğinizde alanında en iyi psikolog ile sürece başlamak gerekir. Neticede bu sürecin işlevsel, verimli ve profesyonel şekilde ilerlemesi için yetkin bir uzmana ihtiyaç vardır. Bununla birlikte özel...