0 544 542 52 54
  1. Psikoloji Hizmetlerimiz
  2. Terapi Yöntemlerimiz
Terapi Yöntemlerimiz

Uyguladığımız Terapi Yöntemlerimiz

Hepimiz birer dünyayız ve dünya gibi katmanlarımız var. Bundan dolayı potansiyel olarak tek bir yöntemle ilerlemiyoruz. Etkileri kanıtlanmış bir dizi terapi yöntemi kullanıyoruz. Mersin terapi yöntemlerimiz hakkında ön görüşmede detaylı bilgi alabilirsiniz.

Terapi yöntemleri, bir terapistin insan ilişkilerini ve yaşamları boyunca insanlar için ortaya çıkan sorunları nasıl gördüklerini çerçevelediği yöntemlerdir. Terapötik yöntemler düşünmenin bir yolu, bir terapistin danışanın sorunlarını ele alırken baktığı mercektir.

Birçok etkili terapi yöntemi vardır. Terapi yöntemlerinin danışanın ihtiyaçlarına, deneyimlerine ve hedeflerine göre belirlenir. Tek bir yöntemle ilerlemiyoruz. Etkileri kanıtlanmış bir dizi terapi yöntemi kullanıyoruz.

Farklı terapi yöntemleri veya yaklaşımları, bir sorunun anlaşılmasına yardımcı olmak için farklı diller olarak düşünebilirsiniz. Genellikle sizin için en uygun olan terapi türü, sorununuz hakkında nasıl düşündüğünüze ve onu anlamak için hangi ‘dili’ kullandığınıza bağlıdır.

Aşağıdaki uyguladığımız bazı terapi yöntemleridir. Diğer terapi yöntemleri ile merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT)

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT) , duyguları olumlu etkilemeye dayalı, düşünceleri değiştirmeye odaklanan kısa süreli ve yapılandırılmış bir psikoterapi yöntemidir. Şimdiki zamana odaklanır. Danışanın, terapiste başvurduğu dönemdeki sorunlarından yola çıkar, ancak temelde, kişinin geçmişte bir olay ya da yaşanan bir süreç nedeniyle geliştirdiği mantıksız düşünce, uyum sağlamayan duygu ve davranışlarını değiştirmesini hedefler.

Daha spesifik olarak, CBT başarılı olmak için bireyin aktif katılımını gerektiren probleme özgü, hedefe yönelik bir yaklaşımdır. Bugünün zorluklarına, düşüncelerine ve davranışlarına odaklanıyor.

Durumları düşünme şeklimiz, hissetme ve davranış şeklimizi etkiler. Bir durumu olumsuz görürsek, bize yararsız bir şekilde davranmamıza neden olan olumsuz düşünceler ve duygular yaşayabiliriz. Terapistiniz herhangi bir olumsuz düşünceyi tanımlamanıza ve meydan okumanıza yardımcı olacaktır, böylece durumlarla daha iyi başa çıkabilir ve daha olumlu bir şekilde davranabilirsiniz.

Bütüncül Terapi

Bütüncül Terapi, zihinsel, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarınızı dikkate alarak insana bir bütün olarak bakar. Terapistiniz sizin ve probleminiz için en uygun bir yöntem uyarlamak için farklı yöntemleri ve uygulamaları entegre eder.

Terapist, öz farkındalığı geliştirmenize yardımcı olan güvenilir ve yargılayıcı olmayan bir ilişki kurmayı amaçlamaktadır. Endişelerinizin nedenlerini veya davranışınız için tetikleyicileri anladığınızda, yaşamdan memnuniyetinizi artırmak için güvenle hedefler belirleyebilir ve yeni davranışlar geliştirebilirsiniz.

Hipnoterapi

Hipnoz genellikle terapiye bir yardım olarak kabul edilir, çünkü hipnotik durum insanların bilinçli zihinlerinden gizledikleri acı verici düşünceleri, duyguları ve anıları keşfetmesine izin verir. Ek olarak, hipnoz, insanların ağrı bilincini engellemek gibi bazı şeyleri farklı algılamasına olanak tanır. Yönlendirilmiş hipnoz olarak da adlandırılan hipnoterapi, daha yüksek bir bilinç veya farkındalık durumu elde etmek için gevşeme, aşırı konsantrasyon ve yoğun dikkat kullanan bir psikoterapi türüdür. Başka bir deyişle, bireyi “trans” ya da değiştirilmiş bir farkındalık haline getirir.

Öneri Terapisi: Hipnotik durum, kişiyi önerilere daha iyi yanıt verebilir hale getirir. Bu nedenle, hipnoterapi bazı kişilerin kilo verme veya sigara bırakma gibi bazı davranışları değiştirmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda insanların algıları ve hisleri değiştirmelerine yardımcı olabilir ve özellikle ağrı tedavisinde faydalıdır.

Analiz: Bu yaklaşım, bir kişinin bilinçsiz hafızasında gizlediği travmatik bir geçmiş olay gibi bir bozukluğun veya semptomun olası bir psikolojik kök nedenini keşfetmek için rahat durumu kullanır. Travma ortaya çıktığında, psikoterapide ele alınabilir.

Hipnoterapinin çok çeşitli derinleşmiş sorunlara yardımcı olduğu gösterilmiştir. Hipnoterapi kaygı, depresyon, stres, kilo verme, aşırı yeme, sigara bırakma, fobiler, bağımlılık, cinsel sorunlar, travma, uyku sorunları, ağrıları azaltmak, performans artırmak, yas ve kayıp gibi birçok sorunda etkili bir yöntemdir.

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi, rahatsız edici ve travmatik yaşam deneyimlerinden kaynaklanan semptomları gidermek için geliştirilmiştir. Özellikle travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde kullanılır. EMDR Terapisi, çoğu terapi yöntemine göre çok daha hızlı sonuçlar alındığı etkili bir terapi yöntemidir.

Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme birçok klinik yaklaşımın çeşitli özelliklerini birleştiren, farklı ve özgün bir terapi yöntemidir. EMDR, yaklaşımının temel dayanağı; rahatsız edici deneyimlerin bellekte yeterince işlenmeden depolandığı, bu deneyimlerin bireyin uyum yapmasını engelleyecek şekilde işlev görmesidir.

Bu anıların yeniden işlenmesinin, anıların uyum bozucu etkisini ortadan kaldırarak daha uyumlu ve doyumlu yaşam sağlayabilir.

İki yönlü göz hareketlerinin beynin doğal iyileşme becerilerini uyardığını, bilginin yeniden işlenmesini sağladığı, böylece bilginin beyinde daha önceden var olan uyum sağlayıcı bilgi ağlarına katılabilecek hale gelir. 

Kabul ve Kararlılık Terapisi(ACT)

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT), üzüntüyü kaldırılacak, kontrol edilecek veya önlenecek bir şey olarak görmek yerine insanları, hissetme deneyimini düşünmeye ve keşfetmeye ve belki de onu entegre etmeye ve kabul etmeye davet ediyor. Bu süreç, acıyla olan ilişkimizi yeniden şekillendirme imkanı sağlayabilir.

ACT ayrıca, ilerlemeniz ve hayatınızı daha eksiksiz yaşamanız için önemli olan zorluklara ve değerlere rağmen hala var olan seçimlere odaklanmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT) geleneğinden doğmuş olsa da , ACT diğer CBT yaklaşımlarında olduğu gibi semptomların azaltılmasına daha az odaklanır ve hedefini, danışanın değerlerine yönelik, dikkatli ve yönlendirilmiş bir yaşama doğru ilerlemek için bir süreç olarak kabul eder. Zor duygular, değişmeyen koşullar ve olaylar, kronik sağlık koşulları ve yaşam deneyimlerini değerleriyle uyumlu hale getirmek için uğraşanları desteklemek için kullanılabilir.

Psikanaliz

Psikanaliz, psikolojik sorunların bilinçdışı zihinden kaynaklandığına inanan Sigmund Freud’un çalışmasına dayanır. Bir kişinin geçmişinden gelen deneyimler, daha sonraki yaşamdaki düşünceleri, duyguları ve davranışları etkileyebilir. Analist, deneyimleriniz hakkında konuşmanızı ve sizi etkileyen baskın duyguları veya çatışmaları tanımlamak için serbest ilişki veya rüya analizi gibi teknikleri kullanmanız için sizi teşvik edecektir. Bunları zihninizin önüne getirmek, olumsuz duyguların ele alınmasını sağlar.

Bu uzun ve yoğun bir süreç olabilir ve genellikle yüksek düzeyde sıkıntı çeken danışanlar için kullanılır.

Psikodinamik Terapi

Psikodinamik yaklaşım psikanalizden türetilir, ancak daha hızlı bir çözüm sunmaya çalışmak için acil sorunlara odaklanır.

Psikodinamik Terapi, derinlemesine davranışların nedenlerine odaklanır. Örneğin, bir kişinin günümüzdeki davranışlarını etkilemeye devam eden yetiştirilmesi veya daha önceki yaşam deneyimlerinden kaynaklanan davranış kalıpları.

Amaç, kişisel farkındalığı artırmak ve geçmişin mevcut davranışı nasıl etkilediğini anlamaktır.

Danışan, geçmiş işlevsiz ilişkilerden kaynaklanan çözülmemiş sorunları ve semptomları dikkate alacaktır. Çözülmemiş sorunlar, uyuşturucu veya alkol kötüye kullanımı gibi davranışların temelini oluşturabilir.

Bu, insanların genellikle farkında olmadıkları güdüler, ihtiyaçlar ve savunmaları keşfederek duygusal sıkıntılarının kaynağını anlamalarına yardımcı olabilir.

Psikodinamik terapi, semptomları diğer psikoterapi yöntemleri ile çözülmemiş insanlara yardımcı olabilir.

Psikosentez

Bazen ‘ruh psikolojisi’ olarak tanımlanan bu yaklaşım, kişisel gelişimi teşvik etmek için duygusal, zihinsel, fiziksel ve ruhsal niteliklerinizi bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Psikosentez, değişim ve büyümeyi sağlamak için kendilerine yeni, ruhsal olarak daha odaklı bir vizyon arayan insanlar için yararlıdır.

Gestalt terapisi

Gestalt yaklaşımının temelinde bulunan alan kuramının en önemli önermelerinden biri” bütün, parçaların toplamından daha fazla ve farklıdır.” ifadesidir. Bu önermeden yola çıkarak, Gestalt Terapi pek çok farklı terapi yöntemi ve bakış açısını kendi içinde bütünleştirdiği ve sonunda bu yöntemlerin ve bakış açılarının bir toplamı olarak değil, bunlardan daha fazla ve farklı bir yöntem olarak ortaya çıkar.

Gestalt terapinin amacı, farkındalığı artırmak, kendi sorumluluğunu almak ve yaşamı değiştirmektir. Terapinin kişisel amacı, herhangi psikolojik sorunun giderilmesinden, belirli semptomun ortadan kaldırılmasına, somatik yakınmaları veya ilişkisel problemlerin çözümlenmesinden kendini gerçekleştirmeye kadar çok çeşitlilik gösterir.

Farkındalık Odaklı Bilişsel Terapi (MBCT)

Farkındalık Odaklı Bilişsel Terapi(MBCT), psikolojik sağlığı geliştirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Kronik acı, anksiyete bozuklukları, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk, madde bağımlılığı ve kişilik bozuklukları gibi birçok rahatsızlıkta etkin bir yöntemdir.

MBCT, hem bilişsel hem de farkındalık stratejilerini kullanan bir yaklaşımdır. MBCT’nin amacı, otomatik düşünce süreçlerini kesintiye uğratmak ve katılımcılara gelen uyaranlara tepki vermeye daha az odaklanmalarını öğretmek ve bunun yerine onları yargılamadan kabul etmeye ve gözlemlemeye çalışmaktır. Bu farkındalık uygulaması, otomatik işlemlerin ne zaman gerçekleştiğini fark etmenizi ve tepkinizi daha fazla yansıma olacak şekilde değiştirmenizi sağlar.

Diyalektik Davranışçı Terapi (DBT)

Diyalektik Davranış Terapisi ilk olarak kronik intihar davranışı sorunlarının tedavisinde geliştirilmiş kanıta dayalı bir terapi yaklaşımıdır. DBT, duygusal, davranışsal, bilişsel, ve kişilerarası regülasyon sorunlarının karakterize ettiği Borderline kişilik bozukluğu tedavisinde gündeme gelmiştir. Yaygın duygu regülasyonu sorunları olan bireylerin, etkisiz ve zararlı davranışlar (kronik intihar düşüncesi, intihar dışında kendine zarar, kesme, yakma) yeme sorunları ve madde kullanımı duygudurumlarını düzenlemek için bir yol olarak kullandıkları görülmektedir. DBT, zararlı davranışları engelleyip danışanlara daha etkili başa çıkma stratejileri öğreterek bu ve benzer yaygın regülasyon sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır.

Jung Terapisi

Jung Terapisi, analitik psikoloji olarak da adlandırılan, Carl Jung tarafından geliştirilen psikanalitik bir yaklaşımdır. Bireylerin daha dengeli ve bütün olmalarına yardımcı olmak için bilinçli ve bilinçsiz dengeyi sağlamayı amaçlamaktadır. Hem kişisel bilinçdışına hem de kolektif insan bilinçdışına bakar ve rüya analizi, kelime ilişkilendirmeleri ve yaratıcı faaliyetler içerebilir.

Jung terapisi çok çeşitli kişisel, duygusal ve davranışsal konular için yararlı olabilir. Kendinizi daha iyi anlamanıza ve zorluklarınızı daha etkili bir şekilde yönetmek için beceri ve davranışlarınızı geliştirmenize yardımcı olur.

Şema Terapi(ST) /Şema Odaklı Terapisi (SFT)

Şema Odaklı Terapi (SFT) veya Şema Terapisi (ST); bilişsel-davranışçı terapi unsurlarını kullanır ve bunları derinlemesine tutulmuş inançlara (şemalar) ve geçmiş ve şimdiki düşünce, duygu ve davranış kalıplarına uygular. Amaç, bir danışanın kimlik duygusunu, başkalarıyla olan ilişkilerini ve güçlü duyguları yönetme yeteneğini artırabilecek, yaşamın erken dönemlerinde gelişen sağlıksız kalıpları tanımlamak ve ele almaktır.

Kişilerarası Psikoterapi (IPT)

Kişilerarası Terapi (IPT), ilişkilere odaklanmış yapılandırılmış, zaman sınırlı bir yaklaşımdır. Depresyon ve duygudurum bozukluğu, yeme bozuklukları, sınır kişilik bozukluğu, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, özellikle yas, çatışma ve yaşam değişiklikleri etrafında faydalı olabilir. IPT terapisti, diğer insanlarla olan ilişkilerinizdeki herhangi bir partneri veya sorunu tanımlamanıza yardımcı olacaktır, böylece bunlarla başa çıkma stratejileri geliştirebilirsiniz.

Çözüm Odaklı Terapi(SFBT)

Çözüm Odaklı Kısa Terapi veya kısa terapi olarak da bilinen çözüm odaklı terapi, problem çözmekten ziyade çözüm geliştirmeye dayanan bir yaklaşımdır. Mevcut sorunları ve geçmiş nedenleri kabul etmesine rağmen, ağırlıklı olarak bir bireyin mevcut kaynaklarını ve gelecekteki umutlarını araştırmaktadır. Bu onların ileriye bakmalarına ve hedeflerine ulaşmak için kendi güçlü yönlerini kullanmalarına yardımcı olur.

Zihinselleştirme Temelli Terapi (MBT)

Zihinselleştirme Temelli Terapi(MBT), klinik çalışmalara göre borderline kişilik bozukluğu hastalarına uzun süreli iyileşme sağlayabilir. MBT zihinselleştirme denilen önemli beceriyi yerine getiren ve uygulayan bir terapi yöntemidir.

Zihinselleştirme bize bir benlik duygusu veren sezgisel süreci ifade eder. İnsanlar bilinçli olarak kendi içsel duygularını ve düşüncelerini algılayıp anladıklarında, zihinselleşir. İnsanlar zihinselleştirmeyi başkalarının davranışlarını algılamak ve duygu ve düşünceleri hakkında spekülasyon yapmak için kullanırlar. Zihinselleştirme böylece diğer insanlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olan önemli bir rol oynar.

Pozlama Terapisi/ Maruz Bırakma Terapisi(ERP)

Maruz Bırakma Terapisi, obsesif kompulsif bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğunu ve fobileri tedavi etmek için en sık kullanılan bir tür bilişsel davranışçı terapidir. Tedavi sırasında, bir kişi endişelerinin tetikleyicilerini tanımlamak ve ritüelleri gerçekleştirmekten veya onlara maruz kaldıklarında endişelenmekten kaçınmak için teknikleri öğrenmek için bir terapistle birlikte çalışır. Kişi daha sonra bu stratejileri uygulamak için güvenli bir şekilde pratik yapabileceği kontrollü bir ortamda onları tetikleyen her şeyle yüzleşir.

Motivasyon Terapisi

Motivasyon Terapisi veya motivasyonel görüşme, danışanların hayatlarında yargılayıcı olmayan bir şekilde değişiklik yapmaya motive etmeyi amaçlamaktadır. Terapist danışanın, üstesinden gelmek istedikleri bir problemi belirleme ve değişimi destekleme konusunda yönlendirir. Danışanlar sürece rehberlik eder ve terapist değişim için motivasyonlar isteyerek ve değişime yönelik eylemleri destekleyerek danışanlara rehberlik eder. 

Bireysel, çift, aile ve çocuk terapileri de dahil olmak üzere çok çeşitli terapi yöntemleri kullanmaktayız. Yukarıdaki terapi yöntemleri bilgilendirme amaçlı sadece bir kısmıdır. Seans başlangıcında terapi yöntemleri hakkında daha detaylı olarak terapistiniz ile görüşebilirsiniz.

Mersin terapi desteği almak veya mersin psikolog hizmetlerimizle ilgili  bilgi almak için 0 544 542 52 54 ü arayarak bizimle iletişime geçin.