0 544 542 52 54
  1. Psikoloji
  2. Panik Bozukluğu
Panik Bozukluğu
Kategori: Psikoloji

Panik Atak Nedir?

Panik atak, ani ve düzenli olarak bir panik ya da korku hissinin etkisi altında kalınan, gerçek bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini tehlikeli bir durumda olduğunu hissetmesidir. Buna bağlı olarak heyecanla tepki vermesine neden olan bir psikolojik sorundur.

Bunun yanında birden bire başlayan ve giderek şiddetlenerek, 10 dakika içinde en yoğun şiddet düzeyine çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika sürdükten sonra kendiliğinden geçer. Bu atak kişide şiddetli fiziksel ve ruhsal belirtilere yol açar. Belirtilerin en az dördü( ya da çoğunun) atak geçiren kişilerde görülür.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

  • Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması
  • Terleme
  • Titreme ya da sarsılma
  • Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma
  • Nefesin tıkandığı hissi
  • Göğüs ağrısı ve göğüs sıkışması
  • Bulantı ya da karın ağrısı
  • Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma
  • Üşüme, titreme, ürperme ya da ateş basması
  • Uyuşmalar (hissizlik veya karıncalanma)
  • Kendine yabancılaşma veya vücuttan kopuk hissetmek
  • Aklını yitirme ya da ‘’çıldırma“ korkusu
  • Ölüm korkusu

 Panik Bozukluğu Nedir?

Panik bozukluğu; kişinin tekrarlayıcı ve beklenmedik panik ataklar ve bu ataklar arasındaki ortaya çıkacak başka panik ataklarının olacağına ilişkin sürekli kaygı duyulmasıdır. Bu rahatsızlık bir anksiyete bozukluğudur. Kişi birden fazla panik atakları geçirir. Dingin veya kaygılı olduğu bir durumda birden bastırabilir. Yaşadığı panik ataklarında kalp krizi geçirip öleceğini, kontrolünü kaybedip çıldıracağını veya felç geçirme gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla endişe duyar. Kişi bir süre sonra kötü sonuçlar için önlem olarak bazı davranış değişiklikleri gerçekleştirir.

Kişiler, atak geçirmekten korktuklarından, kalp atım hızlarında değişiklik hissettiklerinde hastaneye giderek EKG çektirebilirler. Panik bozukluk genellikle 18-45 yaş arasında ve en çok rastlanan anksiyete bozukluğudur. Erkeklere göre kadınlarda daha sık rastlanır.

Kişi atak sırsında öleceğini, kontrolünü kaybedeceğini ya da deliriyor olduğunu düşünerek daha fazla korku hisseder. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin %90 atak anında bu tür inançlarının olduğu belirtilmektedir.

Panik Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

  1. Genetik faktörler etkili olsa da tek başına yeterli değildir.
  2. Bozukluk, beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşmaktadır.
  3. Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylara karşı hissettiğimiz duyguların bedene yansıyan belirtilerini kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda “kalp krizi geçiriyorum, öleceğim”, “çıldırıyorum”, “felç olacağım” şeklinde yanlış yorumlanması ile oluşur.

Bu rahatsızlığı olan kişiler, aniden ortaya çıkan ataklar sonucunda tekrar panik atak geçirmekten korkar. Kişilerin davranış, düşünce ve duygularında değişimler olur. Atakları tetiklemiş aktivitelerden, bir kere bile olsa uzak durur veya panik atak yaşadığı mekânlardan kaçınma gibi davranışlarla gelecekteki ataklardan kaçınmaya çalışır. Ve kaçınma davranışı fobilere neden olur.

Bununla beraber panik bozukluğu, anksiyete türlerinden en çok sosyal fobi ve özgül fobi olmak üzere bütün anksiyete türleriyle ilişkilendirir. Kişi atak geçirdiği sırada kalp krizi geçirip ölmekten, felç kalmaktan ve çıldırmaktan korktuğu için kişiler evlerinden çıkmak istememe ve yalnız kalamama gibi özellikler gösterir. Alışveriş merkezine girememe veya biriyle gitmek, asansör, metro gibi dar uzaklaşmanın zor olduğu yerlerden kaçınma gibi davranışlar sergileyebilir. Bu kişilerde agorafobi görülebilir.

Agorafobi Nedir?

Agorafobi panik bozukluğun bir alt tipi olarak ele alınır. Çoğunlukla olmasa da panik bozukluğu olan kişilerin yarısında aynı zamanda agorafobi semptomları da görülmektedir.

Agorafobi, kaygı belirtilerinin oluştuğu anda kaçmanın güç ya da utandırıcı olacağı durumlar karşısında yaşanan kaygıdır. Bu yüzden kişi tek kalmak istemez ya da sosyal hayatla bağlantısını keser.

Bunların dışında panik yaşattığı fiziksel semptomlardan kaçınmak için alkol kullanımında artış , uyku bozuklukları da sık görülen rahatsızlıklar arasındadır.

 

Mersin panik atak terapisi hakkında merak ettikleriniz veya mersin panik atak için profesyonel psikolog desteği almayı düşünüyorsanız ücretsiz ön görüşme yapabilirsiniz. Alanında en iyi uzmanlarla mersin panik atak terapi hizmeti veriyoruz. Mersin psikolog ücretsiz ön görüşme için 0(324) 408 22 42 yi arayarak randevu oluşturabilirsiniz. 

Blog Kategorileri

Son Blog Yazıları

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi Nedir? EMDR Terapisi (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) insanların travma ve TSSB, anksiyete, depresyon ve panik bozuklukları dahil olmak üzere üzücü yaşam deneyimlerinden kurtulmalarına yardımcı olduğu kanıtlı, kapsamlı araştırmalara...

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği Neden İhtiyaç Duyulur? Sınava hazırlık sürecinde psikolog desteği gerekmektedir. Çoğunlukla öğrencilerin sınava yönelmesi zordur. Bazen de birey, sürecin nasıl yönetileceği konusunda çıkmazda gibi hissedebilir. Çünkü...

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi Yaşlılık süreci; bedensel, psikolojik, bilişsel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bununla birlikte hem bedensel sağlığın hem de psikolojik sağlığın önem kazandığı ve sorunların yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı...

Toksik İlişki

Toksik İlişki

Toksik İlişki Hayatımızda bize iyi gelen, ruhumuzu besleyen insanlar vardır. Bununla birlikte iyi gelmeyen ve duygularımıza, benliğimize zarar veren insanlar da hayatımızın bir yerinde bulunur. Bu nedenle bizi yıpratan ve hem duygusal hem de psikolojik boyutta zarar...

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları Ergenlerde yeme bozuklukları, bireyin ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyen önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozukluklarda aşırı yeme veya yetersiz beslenme davranışı ön plandadır. Fakat bedensel belirtiler dikkat çekse de...

Ders Çalışma İsteksizliği

Ders Çalışma İsteksizliği

  Ders Çalışma İsteksizliği Ders çalışma isteksizliği, ‘’Ders çalışmak istemiyorum’’, ‘’   Çalışmanın bana ne faydası var’’, ‘’Tek seferde okuduğum her şeyi anlamam gerek’’, veya ‘’Ders çalışsam da bir işe yaramaz’’ gibi ifadelerle dile getirilen bir sorundur....

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Nedir? Ergenlik, bireyin pek çok değişimi aynı dönemde yaşadığı bir süreçtir. Birey bu ergenlik süreçte psikolojik, fiziksel, hormonal farklılıklar ve değişimler yaşar. Bunların yanında kişilik ve kimlik arayışı içerisindedir. Bu arayış ve değişimlere uyum...

ACT Terapisi

ACT Terapisi

 ACT Terapisi (Kabul ve Kararlılık Terapisi) ACT Terapisi, CBT terapiler içinde yer alan üçüncü dalga terapi yöntemi olarak tanımlanır. Bu terapi yöntemi negatif düşünce, duygu ve durumların kabullenilmesi gerektiğini benimser. Bunun sonucunda ise olumsuz duygu,...