0 544 542 52 54
  1. Psikoloji
  2. Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Kategori: Psikoloji

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların istenmeyen ve tekrarlanan düşüncelere, hislere, fikirlere, hislere (takıntılar) ve bunları bastırmak amacıyla tekrar tekrar bir şeyler yapmaya iten davranışlara (kompulsiyonlar) sahip olduğu bir bozukluktur.

Çoğu zaman kişi düşüncelerden kurtulmak için davranışlar sergiler. Ancak bu yalnızca kısa vadeli bir rahatlama sağlar. Takıntılı ritüelleri yapmamak daha fazla endişe ve sıkıntıya neden olabilir.

Takıntılar

Takıntılar; isteyerek yapılmayan, onları görmezden gelme, bastırma veya kontrol etme girişimlerine rağmen kişinin zihnini istila ediyor gibi görünür. Tekrar eden veya ısrarcı düşünceler, imgeler veya dürtülerdir. Takıntılı düşünceler genellikle kişiyi rahatsız edici, utandırıcı veya sadece can sıkıcıdır. Genellikle anlamsız olarak deneyimlenirler ve buna çeşitli derecelerde kaygı eşlik eder.

OKB’deki takıntılar ortak temaları takip etme eğilimindedir. En yaygın takıntılı temalardan bazıları şunlardır:

Mükemmeliyetçilik:

Örneğin kesinlik, kesinlik veya düzen ile ilgilenme, kesin olarak bilme veya hatırlama ihtiyacı.

Kontrolü kaybetmek:

 Örneğin bir başkasına zarar verme dürtüsü, kendinize zarar verme dürtüsü veya müstehcen bir şeyi haykırmak için bir dürtü.

Zarar:

Örneğin olup biten korkunç bir şeyden sorumlu olma konusunda endişelenmek, yeterince dikkatli olmamakla diğer insanları incitmekten korkmak.

Kontaminasyon:

Örneğin vücut sıvıları, mikroplar, hastalıklar veya kimyasallar yoluyla.

Din:

Örneğin ahlakla, Tanrı’yı ​​gücendirmekten endişe, ilgili endişe.

Cinsel:

Örneğin istenmeyen cinsel düşünceler veya görüntüler, çocuklarla ilgili cinsel saplantılar, eşcinsellikle ilgili cinsel saplantılar.

Zorlantılar

Zorlantılar, bir kişinin bir takıntıya yanıt olarak gerçekleştirmek için istekli hissettiği tekrarlayan davranışlar veya zihinsel eylemlerdir. Davranışlar tipik olarak bir kişinin bir takıntıyla ilgili sıkıntısını önler veya azaltır. Zorlantılar, bir saplantıyla doğrudan ilgili olan aşırı tepkiler veya takıntıyla tamamen ilgisi olmayan eylemler olabilir. En şiddetli durumlarda, ritüellerin sürekli tekrarlanması günü doldurabilir. Bu durumda normal bir rutini imkânsız hale getirir.

Yıkama ve temizlik:

Örneğin ellerinizi aşırı derecede yıkamak, evinizi veya belirli eşyaları takıntılı bir şekilde temizlemek, aşırı yıkamak veya temizlenmek.

Tekrarlı Kontrol:

Örneğin hata yapmadığınızı kontrol etmek, kendine veya bir başkasına zarar vermediğini kontrol etmek, korkunç bir şeyin olmadığını kontrol etmek.

Tekrarlama:

Örneğin zihinsel bir olayı tekrarlamak, vücut hareketlerini tekrarlamak, aktiviteleri tekrarlamak.

Zihinsel zorlamalar:

Örneğin zararı önlemek için dua etmek, kötü bir düşünceyi veya kelimeyi iyi bir kelimeyle “iptal etmek”, saymak ve “doğru” veya “iyi” bir sayı ile bitmek.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

Genetik :

Obsesif kompulsif bozukluğa sahip yakın bir akrabası olan kişiler, obsesif kompulsif bozukluk geliştirme riski daha yüksektir.

Kimyasal :

Beyindeki kimyasal dengesizlikten kaynaklanabilir. Nörotransmiter serotonindeki bir dengesizlik, obsesif kompulsif bozukluğa neden olabilir.

Çevresel :

Çevresel stresörler, obsesif-kompulsif bozukluğun gelişmesine katkıda bulunabilir, yani çocuk istismarı, ailede temizliğe aşırı odaklanma vb.

 

Obsesif Kompulsif Bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız profesyonel olarak neler yapılabileceğini merak ediyorsanız, 0324 408 22 42  yi arayarak veya sayfanın alt sağ köşesindeki whatsapp simgesini tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

Blog Kategorileri

Son Blog Yazıları

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi Nedir? EMDR Terapisi (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) insanların travma ve TSSB, anksiyete, depresyon ve panik bozuklukları dahil olmak üzere üzücü yaşam deneyimlerinden kurtulmalarına yardımcı olduğu kanıtlı, kapsamlı araştırmalara...

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği

Sınava Hazırlık Sürecinde Psikolog Desteği Neden İhtiyaç Duyulur? Sınava hazırlık sürecinde psikolog desteği gerekmektedir. Çoğunlukla öğrencilerin sınava yönelmesi zordur. Bazen de birey, sürecin nasıl yönetileceği konusunda çıkmazda gibi hissedebilir. Çünkü...

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi

Yaşlılık Psikolojisi Yaşlılık süreci; bedensel, psikolojik, bilişsel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bununla birlikte hem bedensel sağlığın hem de psikolojik sağlığın önem kazandığı ve sorunların yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı...

Toksik İlişki

Toksik İlişki

Toksik İlişki Hayatımızda bize iyi gelen, ruhumuzu besleyen insanlar vardır. Bununla birlikte iyi gelmeyen ve duygularımıza, benliğimize zarar veren insanlar da hayatımızın bir yerinde bulunur. Bu nedenle bizi yıpratan ve hem duygusal hem de psikolojik boyutta zarar...

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları

Ergenlerde Yeme Bozuklukları Ergenlerde yeme bozuklukları, bireyin ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyen önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozukluklarda aşırı yeme veya yetersiz beslenme davranışı ön plandadır. Fakat bedensel belirtiler dikkat çekse de...

Ders Çalışma İsteksizliği

Ders Çalışma İsteksizliği

  Ders Çalışma İsteksizliği Ders çalışma isteksizliği, ‘’Ders çalışmak istemiyorum’’, ‘’   Çalışmanın bana ne faydası var’’, ‘’Tek seferde okuduğum her şeyi anlamam gerek’’, veya ‘’Ders çalışsam da bir işe yaramaz’’ gibi ifadelerle dile getirilen bir sorundur....

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik Nedir? Ergenlik, bireyin pek çok değişimi aynı dönemde yaşadığı bir süreçtir. Birey bu ergenlik süreçte psikolojik, fiziksel, hormonal farklılıklar ve değişimler yaşar. Bunların yanında kişilik ve kimlik arayışı içerisindedir. Bu arayış ve değişimlere uyum...

ACT Terapisi

ACT Terapisi

 ACT Terapisi (Kabul ve Kararlılık Terapisi) ACT Terapisi, CBT terapiler içinde yer alan üçüncü dalga terapi yöntemi olarak tanımlanır. Bu terapi yöntemi negatif düşünce, duygu ve durumların kabullenilmesi gerektiğini benimser. Bunun sonucunda ise olumsuz duygu,...